הליך קבלת גמלת ילד נכה, כרוך בשלבים שונים ובלא מעט בירוקרטיה.
להצלחתו ולהבטחת מיצוי הזכויות, חשוב לאסוף את כל המסמכים ולפנות לעורך דין ביטוח לאומי לסיוע משפטי.
לגידולו של ילד הסובל מלקות או נכות, השלכות כלכליות נרחבות. קצבת ילד נכה, נועדה להקל את הנטל על ההורים ולספק לילד חיים תקינים ככל הניתן.
הקצבה משולמת להורי ילדים הסובלים ממגבלות המוכרות על ידי הביטוח הלאומי, מולדות או כאלה שנגרמו ממחלה או תאונה.
הזכאות לגמלה, נקבעת על פי חומרת המגבלה והשפעתה על התפקוד. בנוסף לקצבה החודשית, זכאים ההורים להנחות בתשלומי ארנונה, חשבונות מים וחשמל במשק הבית בו מתגורר הילד ולקבלת תו נכה לרכב.
מאיזה גיל ניתן לקבל קצבה?
קצבת ילד נכה, תינתן לרוב להורי ילד מגיל 3 חודשים ועד לגיל 18 ו-3 חודשים. במקרים המחייבים אשפוזים תכופים, זכאים ההורים לקצבה רטרואקטיבית עבור הילד, החל מיום הלידה.
אם מדובר בנכות זמנית שחלפה או בליקוי שהשתפר בטיפול רפואי, רשאי הביטוח הלאומי להעריך מחדש את הזכאות ולדרוש מסמכים רפואיים, המעידים על הרלוונטיות של הנכות.
התנאים המזכים בקצבת ילד נכה
המצבים הפיזיים והנפשיים המזכים בקצבת ילד נכה הם רבים. מדובר בבעיות מוטוריות המגבילות את התפקוד, לקויות ראייה ושמיעה חריגות, מחלות נפש, פיגור שכלי, תסמונת דאון, אוטיזם, מחלות כרוניות, הפרעות התנהגות ועוד.
הזכאות תלויה בנוסף, באורח חיי הילד ומשפחתו, מקום מגוריו:
- תושבות ישראלית – הורי הילד צריכים להיות תושבי ישראל בהווה. לילד שעלה ארצה ללא הוריו, יימצא אפוטרופוס או בן משפחה תושב ישראל.
- מגורים במסגרת מוסד טיפולי – הורי ילד המתגורר בקביעות במוסד, במסגרתו הוא מקבל שירותי רפואה, סיעוד ושיקום, לא יזכו בקצבה.
- אשפוז קבע בבית חולים – ילד המאושפז בקביעות בבית חולים, יזכה בקצבה, למשך שנה מהיום בו אושפז. חידוש הזכאות ייבחן מדי שנה.
- מגורים עם משפחת אומנה – ילד המתגורר אצל משפחת אומנה, אינו זכאי לגמלת ילד נכה, אלא אם הוא זקוק להנשמה קבועה.
התביעה לקצבת ילד נכה וועדה רפואית
להגשת תביעה לקבלת קצבת ילד נכה, יש לאסוף את כל המסמכים הרלוונטיים, האבחונים, ההיסטוריה הרפואית, התרופות ובדיקות המומחים שעבר הילד ולצרף לבקשה של תביעות ביטוח, בטופס מיוחד, לביטוח הלאומי.
אם קיימת הסכמה לגבי מצב הילד וזכאותו, הוא לא יידרש לבחינה רפואית, אך אם קיים חשד שהתביעה תידחה בשל מצב רפואי שיתכן שאינו עונה להגדרות, יש לערוך לילד בדיקת ועדה רפואית, לבירור מצבו ותפקודו בהתאם לגילו.
ערעור על החלטת הוועדה הרפואית ובקשה נוספת
הורים שאינם מרוצים מהחלטת הוועדה הרפואית, שדחתה את מתן הקצבה, אישרה גמלה חלקית או מוקצבת בזמן, או סירבה לתשלום רטרואקטיבי, זכותם לערער על ההחלטה.
הערעור צריך להיות מוגש בתוך 60 יום מההודעה על החלטת הוועדה, בסניף המוסד לביטוח לאומי. אם ועדת הערעורים מקבלת גם היא החלטה שאינה מרצה את התובע, זכותו להגיש ערעור נוסף, בבית הדין האזורי לעבודה.
אם נדחתה הבקשה לקצבת ילד נכה בכל הערכאות וחלה החמרה במצב הילד, ניתן להגיש בקשה חוזרת, חצי שנה לאחר מתן פסק הדין הקודם.
ליווי משפטי בקבלת קצבת ילד נכה
התמודדות עם גידול ילד מוגבל או נכה היא קשה ממילא, גם בלי ההליך המשפטי המורכב הכרוך בקבלת קצבת ילד נכה.
מכאן, שחשוב לקבל סיוע משפטי של עורך דין ביטוח לאומי המתמחה בתחום הביטוח הלאומי לאורך כל ההליך, כדי להבטיח הגעה לתוצאות הטובות ביותר ואת קבלת הקצבה, שתבטיח לילד ומשפחתו חיים טובים יותר.