מרבית ההורים אינם מודעים לכך, שילדיהם מבוטחים בביטוח מפני נזקי גוף שנגרמים להם במסגרת פוליסת תאונות אישיות לתלמידים. הפוליסה מכסה תלמידים גני הילדים מגיל 3-18 המופעלים ע"י ארגונים מרכזיים ורשויות מקומיות. כיסוי זה מעניק כיסוי 365 ימים בשנה, 7 ימים בשבוע 24 שעות ביממה.
הביטוח חל גם אם התאונה התרחשה מחוץ לכותלי בית הספר ואף מחוץ לשעות הלימודים. כלומר, גם אם התלמיד נפגע במהלך משחק בחצר ביתו, במגרש המשחקים או בכל מקום ציבורי אחר, עדיין ניתן לתבוע על פי הפוליסה.
האם כל אחד זכאי?
כמו כל פוליסה, גם בפוליסה זו קיימים חריגים. חברת הביטוח לא תשלם דמי ביטוח במקרים הבאים:
תאונות דרכים (למעט חריגים), מעשה חבלה ו/או טרור, מלחמה, פעולות איבה; רשלנות רפואית ו/או פגיעה כתוצאה מטיפול רפואי; ממחלה (בתנאי שהמחלה אינה תוצאה ישירה של אירוע תאונתי);
תלמיד שמלאו לו 14 והפגיעה אירעה תוך כדי השתתפות בביצוע עבירה; רעידת אדמה.
האם התלמיד זכאי לפיצוי אוטומטי מיום הפגיעה?
פיצוי בגין היעדרות משולם במידה והתלמיד נעדר 45 ימים מלאים ורצופים. התשלום ישולם, החל מן היום השני, כלומר, בהנחה והתלמיד נעדר 51 ימים, הרי ישולם לו פיצוי בגין 50 ימים בלבד ועד 90 יום לכל היותר. הפיצוי כפוף לאישור רופא בתחום הפגיעה, אישור רופא משפחה אינו מספק !
המבטחת גם תשלם פיצוי בגין נכות זמנית – 213 ₪ ליום, בתנאי שלנפגע תהא נכות זמנית למשך 45 ימים רצופים ולא תעלה על תקופה של 90 יום. לגבי נכות מלאה – סכום הפיצוי מוגבל עד לגובה של 395,000₪ (הסכום מתעדכן מעת לעת), כלומר, 3,950 ₪ בעבור כל 1% נכות צמיתה.
כיצד מוערכת נכות ומתי ניתן להעריכה?
נכות נקבעת ע"י מומחים רפואיים, רק לאחר שחלפה שנה מיום האירוע, למעט במקרים שבהם נקבעה נכות זמנית.
הנכות מוערכת ע"י מומחה מקצועי בתחום הפגיעה והמבטחת זכאית לבדוק את הנפגע ע"י מומחה מטעמה.
מהם סכומי הפיצוי ?
במקרה מוות – סכום השווה ל-148,125 ₪.
בנכות זמנית – 209 ₪ לכל יום בו נעדר התלמיד ובתנאי שהנכות הזמנית תימשך לפחות 90 ימים רצופים ולמשך 6 חודשים מקסימום.
בנכות מלאה וקבועה – סכום ביטוח בסיסי בסך של 395,000 ₪ בתוספת "מענק חומרה" בשיעור של 50% מהסכום הבסיסי, קרי סך של 592,000 ₪.
בנכות חלקית וקבועה ישולם פיצוי שיחושב על פי האחוזים הקבועים לאותה נכות על פי התקנות, המחושב מסכום הביטוח הבסיסי, למעט נכות חלקית קבועה הנמוכה מ-5% למעט תביעה בגין שיניים.
האם הכיסוי חל גם במהלך שהייה בחוץ לארץ ?
לא מעט מן הפציעות מתרחשות במהלך טיולים משפחתיים בחו"ל ולכן חשוב להבהיר כי פוליסת תאונות תלמידים, חלה גם במהלך שהייה בחו"ל !
האם צריך עורך דין פלילי או עורך דין נזיקין?
כדאי לפנות לאותו עורך דין נזיקין ולא עורך דין פלילי במקרים אלו. עורך דין נזיקין יוכל להועיל יותר מאחר והוא יודע להעריך נכון יותר את הנזק.
התיישנות והמועד להגשת התביעה?
ראשית מהי התיישנות ? התיישנות היא למעשה חלון זמן מוגבל במאפשר הגשת תביעה למיצוי הזכויות. תקופת ההתיישנות בפוליסה היא 3 שנים לאחר הגיע התלמיד לגיל 18. קרי, גיל 21 (חשוב לדעת, כי ישנה יוזמה להאריך את תקופת ההתיישנות מ-3 ל-7 שנים).
דוגמא לתיק שטופל על ידי משרדנו :
קטין כבן 7 אשר יצא לשחק עם חבריו לאחר יום הלימודים במגרש הכדורגל, ננשך באכזריות על ידי כלב ונותרה לו נכות משמעותית בעקבות אותה נשיכת כלב. במקרה זה הוגשה תביעה כמובן כנגד בעלי הכלב אך היות והילד מבוטח במסגרת פוליסת תאונות תלמידים שולם לו פיצוי גם בגין נשיכת הכלב כאמור.
עצות שימושיות :
מייד עם פגיעת הילד/ה דווחו מייד למוסד הרפואי ומלאו טופס הודעה על תאונה. חשוב מאוד גם לקבל אישור על מסירת הדיווח.
שמרו את האישורים המעידים על היעדרות מבית הספר / גן הילדים.
הקפידו לאסוף מסמכים רפואיים וכן את ההוצאות בגינם כגון : אמבולנס, השכרת ציוד עזר, רכישת תרופות וכיוצ"ב.
מומלץ מאוד לשקול את האפשרות להגדיל את הסכום הכיסוי הסטנדרטי בפוליסה תמורת תשלום נוסף.
אל תסמכו על הנהלת בית הספר וודאי שלא על חברת הביטוח זכותכם לפנות לייעוץ משפטי על מנת שלא תקופחו ותוכלו למצות את הפיצוי המקסימאלי עבור ילדכם.
******
אין האמור בטור זה תחליף לייעוץ או ייצוג משפטי על הקורא לפנות לקבלת יעוץ פרטני לגורמי מקצוע בהתאם לשיקול דעתו ובהתחשב בנתונים הספציפיים הקשורים לעניינו.
הכותב הינו שותף במשרד עורכי דין ויצמן אייכנברונר המתמחה בתחום דיני הנזיקין ובכלל זה נזקי גוף, תאונות דרכים, פוליסות תאונות תלמידים, תאונות עבודה, ביטוח לאומי, וכיוצ"ב
ילדכם נפגע/ה ? פנו אלינו עוד היום ונפעל בכדי למצות את מלוא זכויותיכם…
שאלות נפוצות:
נפגעתי בביה"ס כשהייתי בן 12. היום אני בן 24. האם אני יכול לתבוע?
תוכל לתבוע רק לפי פקודת הנזיקין שאז ההתיישנות היא בת 7 שנים ומתחילה להיספר מהגיעך לגיל 18. אולם לא תוכל לתבוע פוליסת תאונות תלמידים, שאז ההתיישנות בת ה 3 שנים נכנסה לפועל כשהגעת לגיל 21. מאחר שהתביעה מאוחרת תצטרך לבדוק היטב את סיכוייך הראייתיים בתיק זה.
לפני כחודש במהלך משחק כדורסל בבית הספר בני קיבל מכה חזקה באף וכתוצאה מכך אפו נשבר והוא פונה לקבלת טיפול רפואי. האם ניתן לתבוע את בית הספר ?
שלום רב, במידה ולא הייתה התרשלות מצד בית הספר (קרי, פגם במגרש הכדורסל ודוגמה) ניתן לתבוע את פוליסת תלמידים בה בנך מבוטח. חשוב מאוד להבין כי קבלת הפיצוי מותנה בכך שנגרם לאפו של הילד נכות צמיתה או הגבלה משמעותית אחרת. בנסיבות האלו, ממליץ לחכות פרק זמן נוסף עד להתגבשות הנזק ואז לפנות אלינו להמשך טיפול משפטי.
ביום שבת בצהריים במהלך טיול משפחתי נפגעה ביתי בת ה-8 כשהשרשרת המחזיקה את הנדנדה נקרעה. כתוצאה מכך, נגרם לה נזק של שבר ברגל ופגיעה באגן. האם אוכל לתבוע את פוליסת התלמדים שהילדה מבוטחה בה ?
התשובה היא שלכאורה נראה שכן. כמו כן, חשוב להבין כי בנסיבות המתוארות ייתכן מאוד וניתן לתבוע גופים נוספים כגון העירייה ו/או החברה שייצרה את הנדנדה.