גם אם נוקטים באמצעי זהירות, תאונות עבודה עלולות להתרחש. מה נחשבת תאונת עבודה לצורך זכאות לפיצויים, מי הם הגופים המשלמים פיצוי בגין תאונת עבודה ולמה מומלץ להיוועץ בעורך דין נזיקין מומחה? כל המידע בהמשך!
כאשר פגיעה גופנית היא תוצאה של תאונה במקום העבודה, ההתייחסות המשפטית אליה היא שונה מאשר לתאונה אחרת. במקרה כזה, ניתן לפנות לקבלת פיצויים הן למוסד לביטוח לאומי, אליו זכאי כל נפגע עבודה לפנות והן למעסיק, או לצד שלישי שתתקיים כלפיו עילת פיצויים, אם התאונה קרתה בעקבות התרשלותו.
אבל מאחר שתחום נזקי הגוף הוא מורכב ועמוס בתקנות, ללא סיוע משפטי של עורך דין נזיקין, יתקשה הנפגע לדעת מהו גובה הפיצוי המגיע לו, מי אמור לשאת בפיצוי וכיצד יש לתבוע אותו.
מהי ההגדרה של תאונת עבודה?
תאונת עבודה מוגדרת כתאונה שאירעה בשעות העבודה, או במהלך הנסיעה למקום העבודה או ממנו הביתה, בנתיב המקובל (למעט הסעת ילדים למוסדות חינוך ותפילה בבית כנסת). כפגיעה בעבודה, מוגדרת גם פגיעה בריאותית שנגרמה מתנאי העבודה.
תאונה לא תחשב לתאונת עבודה, כשהוכח שנגרמה מרשלנותו של העובד עצמו ומפעולה שביצע בניגוד להוראות והנהלים הרלוונטיים לעבודתו.
אילו פיצויים מתקבלים מתאונת עבודה?
• דמי פגיעה – הביטוח הלאומי משלם לנפגע דמי פגיעה, למשך 90 הימים הראשונים מהתאונה, בהתבסס על השכר הממוצע שלו בשלושת החודשים שקדמו לתאונה.
• קצבת נכות או פיצוי חד פעמי – עובד שנותר עם נכות, רשאי לתבוע קצבת נכות מעבודה. נכות של 20% ומעלה, מזכה בגמלה חודשית, נכות של 9%-19% מזכה בפיצוי חד פעמי ונכות שמתחת ל-9%, אינה מזכה בפיצוי.
• פיצויים מהמעסיק – אם ניתן להוכיח שהתאונה קרתה בשל התרשלות המעסיק, לעיתים יתקבלו פיצויים על פי החלטת בית הדין לעבודה. כאשר למעסיק יש ביטוח חבות מעבידים, הליך התביעה יתנהל מול חברת הביטוח.
• פיצויים מביטוח בריאות פרטי או קבוצתי – עובד המבוטח בביטוח בריאות, אובדן כושר עבודה וכיוצא באלה, באופן פרטי או קבוצתי, זכאי לתבוע את הפיצויים הנקובים בפוליסה.
• פיצויים מצד שלישי – כשתאונה מתרחשת במוסד כלשהו, בו ביצע העובד שליחות מטעם עבודתו, תביעת הנזיקין תוגש כלפי אותו מוסד.
• פיצויים מקרן פנסיה או ביטוח מנהלים – נפגע תאונת עבודה, שנקבע לו אובדן כושר עבודה חלקי או מלא, זמנית או לצמיתות, זכאי לפנסיית נכות מחברת הביטוח המנהלת את קרן הפנסיה שלו וכן מביטוח מנהלים, אם יש לו כזה.
זכויות נוספות לנפגעי תאונות עבודה
זכות נוספת הניתנת לנפגע עבודה, היא טיפול רפואי, לרבות פינוי באמבולנס, אשפוז, רכישת מכשור וציוד עזר רפואי ושיקום רפואי ומקצועי, ללא עלות.
כדי לקבל כיסוי על כל אלה, נדרש הנפגע לאסוף את כל המסמכים המעידים על טיפולים שקיבל, תרופות שרכש ונסיעות שביצע לצורך טיפולים ולהגיש לביטוח הלאומי, לצד טופס דיווח על התאונה, החתום בידי המעסיק.
זכאות נוספת, היא שיקום מקצועי מטעם קופת החולים בה חבר העובד, המיועדת לנפגעים שאינם יכולים עוד לעסוק בעבודתם הקודמת ונזקקים להכשרה לשם הסבה מקצועית.
סיוע משפטי במיצוי זכויות בעקבות תאונת עבודה
בכל מקרה של פיצוי בגין תאונת עבודה או פגיעה בריאותית בעקבות העבודה או התנאים במקום העבודה, אנו נצטרך עורך דין נזיקין לבירור האפשרויות לתביעת נזקי גוף וקבלת פיצויים. אם מדובר בתאונת דרכים שאירעה בדרך לעבודה או ממנה, מומלץ לפנות לעורך דין תאונות דרכים.
עורך דין תאונות דרכים יבדוק את פרטי המקרה וייעץ לנפגע כיצד לפעול, על מנת למצות את מלוא זכויותיו ולקבל את הפיצויים, שיאפשרו לו להחלים ולהמשיך לקיים חיים תקינים.