077-8047449

תביעה להחמרת מצב לנפגעי עבודה? המדריך המלא

מה עושים כשחלה החמרה בנכות שנגרמה מפגיעת עבודה, איך מגישים תביעה להחמרת מצב בביטוח הלאומי ולמה נדרש סיוע של עורך דין נזיקין? כל המידע במאמר הבא!

נכות או מחלה שנגרמה מפגיעה בעבודה, מזכים את הנפגע באחוזי נכות (שעל פיהם מחושבים הפיצויים). את חומרת הפגיעה, קובעים חברי הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי, על פי המצב הרפואי והגופני, בו נמצא הנפגע במועד הבדיקה.    

אבל לא פעם, המצב הרפואי שנגרם מפגיעה או מחלת מקצוע מחמיר עם הזמן, או מביא להופעה של בעיות רפואיות חדשות, שלא היו קיימות בזמן בדיקת הוועדה. במצב כזה, רשאי הנפגע להגיש לביטוח הלאומי, תביעה ל"החמרת מצב".

מהי תביעה להחמרה מצב?

תקנה 36 בחוק הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956 קובעת, שנפגע עבודה יכול לעתור לדיון מחודש בדרגת הנכות שנקבעה לו, אם חלה החמרה במצבו או שהתגלו בעיות רפואיות חדשות, שמקורן הוא באותה פגיעת עבודה.

מטרת העתירה, להעלות את אחוזי הנכות ואת שיעור הפיצויים המשולמים לנפגע, אך היא יכולה להיענות רק כעבור חצי שנה לפחות, מאז בדיקת הוועדה הרפואית וקביעת אחוזי הנכות.

כדי להצליח בתביעה להחמרת מצב, יש להבין מהם הקריטריונים המשמשים את חברי הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי, להוכחת החמרה בריאותית או תפקודית, בכל מקרה נתון. כדי להכיר את התנאים, למלא נכון את טופס התביעה ולהיערך כראוי למפגש עם הוועדה הרפואית, חשוב להסתייע בשירות של עורך דין נזיקין.

הגשת התביעה להחמרת מצב בביטוח הלאומי

לצורך הגשת התביעה להכרת בהחמרת מצב, יש למלא טופס ייעודי בל/228 לטופס יש לצרף מסמכים רפואיים, כמו מכתב מרופא מטפל, מכתב שחרור מאשפוז וכדומה, התומכים בטענה שחלה החמרה במצב ואישור מרופא תעסוקתי במוסד לביטוח לאומי.  

את הטפסים והמסמכים המצורפים ניתן לשלוח לביטוח הלאומי באופן מקוון, בפקס, בדואר, או להניח פיזית בתיבת השירות, בסניף הביטוח הלאומי באזור המגורים.

לאחר שהסתיימה בדיקת הבקשה והמסמכים הרפואיים בביטוח הלאומי, יקבל המבוטח זימון להתייצב בפני הוועדה הרפואית. חברי הוועדה יבדקו את מצבו הרפואי, יעברו על המסמכים ויתשאלו את התובע ויחליטו האם יש מקום להגדלת אחוזי הנכות שנקבעו לו בעבר ואיתם הגדלת גובה הפיצויים.

לא ניתן לקבוע דרגת נכות חדשה עבור התקופה שקדמה לבקשה, אלא אם הוכח לוועדה הרפואית, שהנפגע אושפז בבית חולים בשל אותה החמרה במצבו או בשל הבעיה החדשה שהתגלתה ושמקורה בפגיעת העבודה.

במקרה כזה, תחול דרגת הנכות החדשה רטרואקטיבית, גם על התקופה שקדמה להגשת הבקשה ותתחיל מהיום שבו המבוטח אושפז בבית חולים. זאת אם הבקשה הוגשה בתוך 90 יום, מהשחרור מבית החולים.

סיוע משפטי של עורך דין נזיקין

כדי לשפר משמעותית את הסיכוי לקבלת ההכרה בהחמרת המצב מפגיעת עבודה, יש להסתייע בעורך דין המומחה בדיני נזיקין ובעל בקיאות וניסיון בתביעות להכרה בנכות וקביעת אחוזי נכות, בביטוח הלאומי.

עורך הדין, ייעץ לכם לגבי המילוי הנכון והמדויק של הטפסים המוגשים לביטוח הלאומי, המצאת האישורים הרפואיים הנדרשים והשגת חוות הדעת של מומחי רפואה, שיש לצרף.

הוא ידריך את המבוטח כיצד להופיע בפני הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי וכיצד לתאר את מצבו, כדי להגיע לתוצאה המקווה.

יש לדעת, שהגשת תביעה להחמרת מצב שאינה מבוצעת כראוי ואינה מגובה בהוכחות המתאימות, עלולה שלא להתקבל ולעיתים אף להביא לתוצאות ההפוכות. כלומר, הנפגע מסתכן בכך שלא זאת בלבד שלא יעלו את אחוזי הנכות שלו, אלא אף יורידו אותם, מה שממחיש את החיוניות, של הסיוע המשפטי.

תמונה של אלון ויצמן
אלון ויצמן

בעל תואר ראשון במשפטים (LLB), מגשר מוסמך משנת 2008 ובעל רישיון עריכת דין משנת 2009.

צרו קשר

תפריט נגישות

נשמח לעזור לכם!