כל מה שחשוב לדעת על רשלנות רפואית: דעו את זכויותיכם!

אם צמד המילים רשלנות רפואית גורם לכם להרגיש מעט מעורערים, זה בהחלט הגיוני.
הרי בתי חולים, רופאים וצוותי הרפואה נועדו לעזור לחולים, לרפא, לפתור בעיות רפואיות. כך שהמחשבה על גרימת נזק בעקבות הליך רפואי מעלה לא מעט תהיות וחששות.

מהי רשלנות רפואית, ואיך תדעו אם נגרמה לכם כזו? מהו תהליך התביעה בעקבות מקרים מהסוג הזה וכמה זה צפוי לעלות לכם? כל התשובות בהמשך! הישארו איתנו!

במילים פשוטות: מהי רשלנות רפואית? 

אתם מרגישים כאב חד וחזק בבטן, כזה שלא הרגשתם מעולם. אתם ניגשים לרופא המשפחה או אפילו טורחים להגיע עד לחדר המיון. לאחר תשאול קצר ובדיקה שטחית, הרופא משחרר אתכם עם משככי כאבים ומתכון לתה בניחוח קמומיל.

לאחר מספר ימים של סבל וכאבים בלתי פוסקים, אתם דוהרים לחדר המיון. בזמן שמובילים אתכם במהירות לחדר הניתוח, אתם מגלים שישנו נזק חמור בקיבה.

הרופא או הצוות המטפל פספס את האבחנה, לא העניק את הטיפול או התרופה הנכונה, לא הועיל וגרם לנזק. מקרה כזה יכול להעיד על רשלנות, ויש כאן עילה לתביעה.

מהם הסימנים המעידים על רשלנות רפואית?

  1. אבחון שגוי או אבחון מאוחר – למרות שהחולה העיד על תסמינים המשקפים את המחלה, הרופא התרשל בבדיקתו. הרשלנות הרפואית נחשבת בין אם סטה מנורמת ההתנהגות המצופה, או הביע חוות דעת שגויה.
  2. מתן טיפול או תרופה שאינם מתאימים – אם נגרמת החמרה במצבו של החולה בעקבות זה שאינו קיבל את הטיפול הראוי, שאינו נשלח לבדיקה, או שקיבל תרופה שאינה מתאימה למצבו. לחילופין הוא קיבל טיפול או תרופה שאינם מתאימים, ולא סייעו למצבו הבריאותי.
  3. התרשלות בעת הליך רפואי – מטופל שעבר הליך רפואי שהסתבך או אינו בוצע כראוי, וגרם לנזקים משמעותיים. אם הטיפול בוצע בהיותו חייל בצבא ההגנה לישראל, ניתן לבדוק בעניין תביעות משרד הביטחון, ומהן הזכויות במהלך השירות הצבאי.

האם כל גרימת נזק נחשבת לרשלנות?

אם טיפול רפואי אינו הצליח כמצופה, או שהמחלה אובחנה בשלב מאוחר מדי, זה לא בהכרח יעיד על רשלנות רפואית.ישנם מקרים מצערים בהם לא ניתן לאבחן את המחלה באופן מדויק, למרות שהוצגו כל תסמינים ובוצעו בדיקות באופן יסודי. ישנן לא מעט תביעות ביטוח שנסגרות ואין עילה לתביעה, כמו במקרים בהם מציגים למטופל את הסיכונים הנלווים והצפויים לקראת ההליך הרפואי.

סוגים נפוצים של תביעות עקב רשלנות רפואית

  • במהלך היריון – בתקופה כה מרגשת ומאתגרת לאישה, יש לא מעט מקרים של רשלנות עם השלכות משמעותיות. למשל: רשלנות במעקב ההיריון, רשלנות במהלך הלידה, אבחון שגוי בהתפתחות העובר.
  • טיפולים אסתטיים – דווקא בהליך שאמור לעזור למטופל להיראות טוב יותר, נגרמת פציעה או התרשלות במהלך הטיפול. למשל במקרה של הסתרת צלקת עקב נשיכת כלב, תביעה תהיה רלוונטית אם הצלקת נותרה או הפכה לגלויה יותר.

עובדים על הקייס: תהליך הגשת התביעה

  • נפגשים עם עורך דין – מומלץ לבחור עורך דין נזיקין או משרד עורכי דין המתמחים בתחום הרלוונטי של רשלנות רפואית.
  • אוספים חומרים – מומלץ לאסוף את כל החומרים הרלוונטיים שיכולים לסייע בבניית התיק המשפטי, ויעזרו לגבות את הטענות מול בית המשפט. החל מרישומים, שיחות שבוצעו, תורים שנקבעו, תרופות שהתקבלו, תיק רפואי ועדים שנכחו.
  • קבלת חוות דעת מרופא – החוק קובע שיש להגיש חוות דעת רפואית מרופא מומחה, ולציין האם קיימת רשלנות ומה הנזק שנגרם למטופל. 
  • שלב התביעה – עורך הדין יכין את כתב התביעה על פי כל הממצאים, ויגיש אותו לבית המשפט.

עלויות של תביעת פיצויים: כמה תשלמו על זה?

לבריאות ולצדק אין מחיר, בזה אין ספק. אם השאיפה שלכם לנצח במשפט, תאלצו לשלם על כך מכיסכם. תביעת פיצויים בגין רשלנות כוללת תשלום עבור שכר טרחה לעורך דין, ותשלום עבור חוות דעת מרופא מומחה.

עלות חוות דעת מרופא צפויה לעלות אלפי שקלים, ועל התובע לשאת בהוצאות התשלום. לעומת זאת, את שכר הטרחה לעורך דין תשלמו רק בסוף התהליך, במידה וקיבלתם פיצוי בעקבות התביעה. אם יש לכם ביטוח תאונות אישיות, כדאי לבדוק מול חברת הביטוח מה הזכויות שלכם, וכיצד זה יכול לסייע בתהליך. בסופו של דבר הבריאות זאת הזכות שלכם, וחובתכם לשמור עליה מפני כל הגורמים המזיקים.

תוכן עניינים

תפריט נגישות

נשמח לעזור לכם!