077-8047449

כל מה שחשוב לדעת על תביעה לניידות: המדריך המלא

קצבת ניידות היא הטבה שרבים אינם מודעים לה. למי מגיעה הקצבה, איך מגישים תביעה לניידות ומה נדרש כדי לזכות בה?

החוק במדינת ישראל מקנה זכאות למי שסובלים מפגיעה בניידות, אם בשל תאונה, מחלה או מצב מולד, לגמלת ניידות והטבות נוספות, להקלה על מצבם, כמו הנחות ברכישת רכב ועוד.

בנוסף לסיוע בניידות, הפיצוי נועד לסייע בהתאמת והנגשת סביבת המגורים לנכות, כמו שיפוץ בבית או  רכישת מכשור ועזרים להתניידות בתוכו.

אילו פגיעות מאפשרות תביעה לניידות?

הזכאות לגמלת ניידות, מוגבלת לבגירים עד גיל 67, הסובלים משיתוק בגפיים, קטיעות גפיים, קישיון איברים, מגבלות בתנועת מפרקים, בעליות נוירולוגיות הפוגעות בתנועה, שיקום מניתוח החלפת מפרק, מומים מולדים, קומה נמוכה הפוגעת בתנועה, עיוורון ועוד.

הסיוע הכלכלי משתנה בהתאם למגבלותיו של התובע ובתנאי שנקבעה לו זכאות לקצבת שירותים מיוחדים בשיעור 105%, הוא סובל מ-100% מוגבלות בניידות, או שהוא מרותק לכיסא גלגלים.

סוגי קצבאות במסגרת תביעה לניידות

  • קצבת ניידות חודשית ההטבה המרכזית למוגבלים בניידות, היא קצבה חודשית, שאינה מחליפה את קצבת הנכות וגובהה משתנה בהתאם לאחוז המוגבלות, סוג הרכב, המרחק מהבית למקום העבודה ועוד.
  • קצבת ניידות חודשית לבעלי רכב חלק מהסיוע מיועד לרכישת רכב ואחזקתו. הסכום משתנה בהתאם לאחוז המוגבלות, סוג ומחיר הרכב ובין אדם עובד למובטל.
  • קצבת ניידות חודשית לחסרי רכבמוגבלי תנועה שאינם נוהגים, זכאים למימון הוצאות נסיעה בתחבורה הציבורית, בכפוף למגבלת ניידות בשיעור של  79% לפחות.
  • קצבת ניידות לעיוורים –  קצבת ניידות מוענקת גם לעיוורים, בעלי תעודת עיוור או לקויי ראייה (שלא התעוורו בפעולת איבה, בשירות הצבאי או בתאונת עבודה), למימון נסיעות בתחבורה הציבורית, שירותים סיעודיים וציוד המסייע בניידות.
  • קצבת ניידות לילד נכה ילדים נכים, המוגבלים בניידות ביותר מ-79% או מסתייעים בכיסא גלגלים, זכאים לקצבת ניידות, כמו גם ילדים עם מגבלת ניידות של 80% ויותר, השוהים במוסד המחייב הגעה ברכב, יותר מחמש פעמים בחודש.
  • פטור מאגרת רכב וזכאות לתו נכהכל אדם שהוכר כמוגבל בניידות, בדרגה שמעל ל-39%,  רשאי לחדש אגרת רכב בחינם ולקבל תו נכה, עם הטבות בחנייה.

מימוש הזכות לגמלת ניידות

כדי לממש את הזכות לקצבת ניידות, יש להגיש למשרד הבריאות טופס בקשה לקביעת מוגבלות בניידות, עם מסמכים רפואיים לגיבוי. בהמשך יוזמן התובע להופיע בפני ועדה רפואית מחוזית של משרד הבריאות, שתקיים לו בדיקה גופנית ותשאול, תגבש חוות דעת אודות מצבו ותקבע על פיו, את אחוזי המוגבלות.

לאחר גיבוש אחוזי המוגבלות, יועבר התיק לטיפולו של המוסד לביטוח לאומי, האחראי על מתן פיצויים. את הבקשה לקצבה מהביטוח הלאומי, יש להגיש בתוך 60 יום מהחלטת משרד הבריאות. אם אושרה הבקשה, התובע זכאי לתשלום רטרואקטיבי על התקופה שחלפה מהגשת הבקשה הראשונית למשרד הבריאות.

אם הוגשה הבקשה בחלוף 60 יום, התובע יהיה זכאי לתשלום רטרואקטיבי רק עבור 60 הימים שחלפו מפסיקת המוסד לביטוח לאומי.

סיוע משפטי במסגרת תביעה לניידות

גמלת הניידות, משתנה כאמור בהתאם להיבטי ורמת המוגבלות, אך לא תמיד קל להוכיח את הקושי והסיוע הנדרש, ללא עזרה וליווי מקצועי של עורך דין נזיקין או עורך דין תאונות דרכים הבקיא בתחום, תלוי במקרה. מאחר שלאורך ההליך קיימות מכשלות שעלולות לפגוע בתובע, הייעוץ המשפטי הכרחי בכל שלביו, בעיקר בחלקים מהותיים, כמו עמידה בפני ועדה רפואית.

בנוסף, אם ועדה רפואית, במשרד הבריאות או בביטוח הלאומי, אינה מכירה במוגבלותו של התובע ובזכאותו לפיצוי, זכותו לערער על ההחלטות, בסיוע עורך הדין.

תמונה של אלון ויצמן
אלון ויצמן

בעל תואר ראשון במשפטים (LLB), מגשר מוסמך משנת 2008 ובעל רישיון עריכת דין משנת 2009.

צרו קשר

תפריט נגישות

נשמח לעזור לכם!